Temporizatorul actioneaza ciclic un ventilator de racire, controland duratele cuplat/decuplat ale acestuia.
Duratele de functionare ale ventilatorului sunt in plaja 25-54 secunde, iar pauzele intre 3 si 7 minute, pentru componentele indicate in schema. Acestea pot fi modificate dupa dorinta, schimband cateva componente care determina frecventele oscilatoarelor interne ale celor doua circuite CD4060 care stau la baza dispozitivului.
Calculul este relativ simplu, daca tinem cont de structura interna a circuitului integrat folosit, care contine 14 bistabile pe care semnalul le parcurge succesiv, dublandu-si perioada dupa fiecare bistabil. Numarul de perioade de tact dupa care iesirile bistabilelor isi schimba starea, se poate vedea in fig.2, in amanunt, pentru fiecare iesire in parte.
Cunoscand aceste date, putem calcula componentele de care depinde perioada oscilatorului, astfel ca sa obtinem intarzierile dorite la iesirile numaratorului folosite efectiv, un exemplu de calcul fiind dat in fig.3.
In acest exemplu, pentru R3=180K, R4=56K si C2=100nF, rezulta o temporizare de 101 secunde, pentru semnalul cules de la iesirea Q14 (pin 3). Este durata minima care se poate obtine daca impunem C=100nF, intrunind simultan conditia R4>50K, recomandata de catre producator in datasheetul integratului, pentru amorsarea sigura a oscilatorului intern. Am preferat valoarea de 100nF cautand a utiliza aceeasi valoare pentru toate condensatoarele din schema, ceea ce reprezinta o facilitate de aprovizionare, dar si din motive de stoc existent la data testelor.
Daca se opteaza pentru temporizari mai mici in conditiile mentionate, modificarea este simpla si comoda, in sensul ca semnalul de comanda pentru elementul de executie nu se va mai lua de la iesirea Q14(pin3), ci de la iesirea Q13(pin2), in acest caz durata minima care se poate obtine cu C2=100nF fiind jumatate, adica:
Durata = 4096 perioade x 0.01232 s = 50,46 s, deci aproximativ 50 secunde.
In mod analog, daca semnalul se ia de la iesirea Q12(pin1), durata minima rezulta:
Durata = 2048 perioade x 0.01232 s = 25,23 s, deci aproximativ 25 secunde.
In concluzie, in functie de valoarea dorita a temporizarii, reconfigurarea se poate face rapid, prin schimbarea unor conexiuni la iesirile numaratoarelor, si modificarea valorilor componentelor din oscilator.
Cateva exemple se pot vedea in fig.4.
Author: Emil MATEI
http://www.elpedia.ro